Trim. II 2015

 

PIAȚA IMOBILIARA – T2-2015
• Economie: Dupa cresteri consecutive mici in ultimii anipiata imobiliara img, in T1 2015 PIB-ul a crescut cu 4,2%. Tendința de creștere este de așteptat să continue tot restul anului 2015, alimentata în principal prin creșterea consumului privat. Banca Nationala a redus rata dobanzii de referinta la minimul istoric de 1,75%.

PIATA IMOBILIARA

• Office: Stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti este estimat in prezent la circa 2,250 milioane m2. Rata medie de neocupare este in stagnare, la aproximativ 13%. Cele mai mari rate de neocupare raman în zonele de nord ale  oraşului, Băneasa şi Pipera Nord, depășind 30% în fiecare dintre acestea.Functie de de localizare, cât și de tipul fiecărui imobil chiria poate varia intre 3-18 euro/m2/luna. Chiriile contractuale prime pentru spații de birouri au rămas neschimbate, fiind cotate la 18 euro/m2/lună pentru clasa A zona centrala; pentru zona semicentrala chiria se situeaza intre 14-16 euro/m2/luna pentru clasa A, ajungand la 3 euro/m2/luna pentru un spatiu de birouri dintr-o vila din Pipera.  

• Industrial: Un numar de proiecte importante sunt in constructie in prezent, pe langa cele deja date in exploatare. In prezent, suprafata totala de spatii industriale moderne era de circa 2 milioane mp, din care 1 milion in Bucuresti.  Chiriile spațiilor industriale prime stationeaza între 3,5-4,0 euro/m2/lună; Chiriile spațiilor dedicate industriei uşoare sunt estimate între 3,5-4,25 euro/m2/lună. În cazul spaţiilor industriale de mari dimensiuni, de peste 20.000 m2, chiriile sunt mai mici, fiind cuprinse între 3,5-3,75 euro/m2/lună. Este necesara totusi o analiza si o adaptare a chiriilor functie de fiecare caz in parte. Rata de neocupare este intre 10%- 12.5% la nivel national si de circa 5% in Bucuresti.

• Retail: Cresterea consumului si cea economica i-a determinat pe comerciantii cu amanuntul sa-si reconsidere planurile. Chiriile prime atât pentru centrele comerciale cât şi pentru unităţile comerciale stradale continua sa se situeze între 50-70 euro/m2/lună. Cele mai mari chirii sunt obţinute in continuare în AFI Palace Cotroceni şi Băneasa Shopping City, considerate a fi centrele comerciale dominante din România. Chiriile stradale secundare sunt intre 20-40 euro/m2/luna

• Residential:  Trimestrul 2 din 2015 s-a caracterizat ca fiind unul cu mici modificari. S-a evidentiat tendinta cresterii cererii pentru unitatile locative noi amplasate mai in interiorul orasului, in detrimentul celor aflate in exterior, precum si pentru apartamentele situate in vechile cartiere. Preturile medii la apartamentele vechi se situeaza intre 850-1350 euro/mp suprafata utila. Preturile medii la apartamentele noi se situeaza intre 850-1400 euro/mp suprafata utila. Este necesara o analiza atenta pentru fiecare caz in parte. Chiriile au avut o tendinta de scadere usoara.

Randament

Office

Retail

Industrial

Trimestrul 2- 2015

7,75%

7,75%

9,25%

 

 *La baza realizarii acestui material stau date publicate in diferite website-uri de specialitate sau surse de pe internet.