Trim II 2016

CONDITII ECONOMICO-POLITICE
• Economie: Institutul Național de Statistică a anunțat că în trimestrul doi din 2016 Produsul Intern Brut a crescut cu 6% în serie brută și cu 1,5% față de trimestrul 1, ceea ce înseamnă că România a înregistrat cea mai mare creștere economică din 2008 încoace. Reducerea TVA la 9% pentru produsele alimentare si la 20% pentru toate celelalte produse a incurajat consumul care a fost principalul motor al economiei. Banca Națională a România a menținut rata dobânzii de politică monetară stabilă la 1,75%, cel mai scăzut nivel înregistrat, ceea ce a incurajat creditele.
• Investiții: Volumul de investiții imobiliare în prima jumătate a anului 2016 este estimat la 340 de milioane €, o valoare de 80% mai mare decât cea înregistrată în aceeași perioadă a anului 2015.

PIATA IMOBILIARA
• Office: Cererea în 2016, ca si in 2015, a fost generată în principal de companiile de IT, care au reprezentat peste 40% din volumul total anual înregistrat în București. Spatiile neocupate au crescut cu circa 13% datorita spatiilor noi care nu au fost preinchiriate. Chiriile contractuale prime pentru spații de birouri au rămas neschimbate, fiind cotate la 18,5 euro/m2/lună in zona centrala, 14-16 euro/m2/luna in zona semicentrala si 10-12 euro/m2/luna in zonele periferice. Rata de neocupare se situeaza intre 10% si 30% (zona Pipera ramane in continuarea cu cea mai mare rata de neocupare)

• Industrial: Peste 100.000 mp de spatii competitive industriale/logistice a fost livrati in T2 2016 în România, din care, aproximativ 76.000 mp au fost inaugurati in Bucureşti. Cererea mare de piata ii motiveaza pe dezvoltatori sa demareze noi proiecte. Chiriile spațiilor industriale prime sunt cuprinse între 3,5-4,0 euro/m2/lună. În cazul spaţiilor industriale de mari dimensiuni, de peste 10.000 m2, chiriile sunt mai mici, fiind cuprinse între 3,0-3,5 euro/m2/lună. Este necesara totusi o analiza si o adaptare a chiriilor functie de fiecare caz in parte. Rata medie de neocupare se situeaza la valoarea de 7%.

• Retail:
Doar un singur mare proiect de retail a fost finalizat in T2 2016 în România, Craiova Mercur, o renovare a unui magazin universal vechi, situat în centrul Craiovei. În același trimestru, grupul turc Anchor a finalizat upgrade-uri la 2 centre comerciale existente – Bucuresti Mall și Plaza România-aproximativ 191.000 mp de spațiu de vânzare cu amănuntul care urmează să fie livrate în cursul anului 2016. In prezent exista o puternica tendinta a renovarilor si upgrade-urilor la vechile spatii si mai putin spre realizarea de noi spatii comerciale. Centrele comerciale mari continuă să domine în marile orașe. Chiriile prime atât pentru centrele comerciale cât şi pentru unităţile comerciale stradale sunt in stationare între 50-70 euro/m2/lună. Cele mai mari chirii sunt obţinute in continuare în AFI Palace Cotroceni şi Băneasa Shopping City, considerate a fi centrele comerciale dominante din România.

• Residential:
Cresterea economica ajutata si de politica monetara a BNR a dus la cresterea numarului de credite luate pentru achizitia de locuinte. Cresterea cererii a dus si la o usoara crestere a preturilor. Este de urmarit efectul Legii „Darii in plata” precum si posibila cerinta a guvernului de a solicitat dezvoltatorilor realizarea unui procent de „case sociale”. Piața rezidențială din România este caracterizată de stabilitate, neexistând semne că prețurile vor înregistra creșteri semnificative în viitorul apropiat. Preturile la apartamentele vechi se situeaza intre 850-1100 euro/mp suprafata utila. Preturile la apartamentele noi se situeaza intre 850-1400 euro/mp suprafata utila. Este necesara o analiza atenta pentru fiecare caz in parte. Chiriile au avut o tendinta de scadere usoara.

Randament Office Retail Industrial
Trimestrul 2- 2016 7.5% 7.25% 9%

(Sursă: Jones Lang LaSalle; Revista ANEVAR)